ПОЛИТИКА ЗА ПРИВАТНОСТ

датум на објава: 07.04.2022

Ние во НЕОКОМ АД Скопје (во понашамошниот текст Неоком), се стремиме да ја почитуваме приватноста и безбедноста на сите лични податоци кои ги собираме од посетителите со користење на нашата веб-страна, додека дејствуваме како контролор на личните податоци според соодветните правила и прописи за заштита на личните податоци.

Нашата веб страна користи колачиња, во комбинација со пиксели, локални објекти за складирање и слични уреди (заедно со „колачињата“ освен ако не е поинаку наведено) за да ве разликува од другите корисници на веб-страната.Ова ни помага да ви овозможиме добро искуство, да ја подобриме нашата услуга и да ги персонализираме рекламите и содржините за вас додека ја користите веб страната.Оваа политика за користење на колачиња („Политика за колачиња“) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страната и нашите цели за нивно користење.

Ако имате прашања во врска со ова известување за колачиња, контактирајте не на officer@neocom.com.mk. За поцелосен опис и список на колачињата што во моментов ги користиме на веб страната, прегледајте ја нашата листа на колачиња во делот 5 од овој документ. За повеќе информации во врска со нашите политики за приватност, ве молиме прегледајте ја нашата политика за приватност подолу. Ако имате какви било прашања или коментари во врска со ова известување или приватност на податоците, контактирајте не на officer@neocom.com.mk.

Внимателно прочитајте го ова известување за колачиња со детали зошто користиме колачиња и информациите што ги собираат од вас и за вас.

Дефиниции за колачиња

Колачиња се  мали датотеки со букви и броеви што ги чуваме на вашиот веб пребарувач или на хард дискот на вашиот уред, што е како компјутерска меморија.

Колачиња од прва и трета страна: дали колачето е „прво“ или „трето“ се однесува на доменот што го става колачето.

 1. Прва-страна колачиња се оние поставени од веб-страната што ја посетува корисникот во тоа време (на пр.колачиња поставени од доменот на нашата веб-страна).
 2. Трета-страна колачиња се колачиња што се поставени од друг домен од оној на веб страната што ја посетува корисникот. Ако корисникот ја посети веб страната и друг субјект постави колаче преку таа веб страна, ова би било колаче од трета страна.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за одреден временски период наведен во колачето. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб страната што го создала тоа конкретно колаче.

Сесиски колачиња: овие колачиња им овозможуваат на операторите на веб-страните да ги поврзат постапките на корисникот за време на сесијата на веб пребарувачот. Сесијата на веб пребарувачот започнува кога корисникот го отвора прозорецот на веб пребарувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот на веб пребарувачот. Сесиските колачињата се  креирани привремено. Откако ќе го затворите веб пребаруачот, сите сесиски колачиња  се бришат.

Koи колачиња ги користиме и зошто?

Генерално, веб страната користи колачиња за да ве разликува од другите корисници на веб страната. Ова ни помага да ви овозможиме подобра функционалност кога ја пребарувате веб страната и исто така ни овозможува да ја подобриме. Колачињата што ги користиме на веб страната може да се категоризираат на следниов начин:

 1. Строго потребни колачиња
 2. Колачиња за перформанси
 3. Колачиња за функционалност
 4. Колачиња за таргетирање

 

Некои колачиња  може да исполнат повеќе од една од овие цели.


‘Строго потребни’ колачиња дозволува да се движите низ веб страната и да ги користите основните карактеристики како безбедни области. Без овие колачиња, не може да ги обезбедиме бараните услуги.

let you move around the website and use essential features like secure areas. Without these cookies, we cannot provide the requested services.

Ние ги користиме овие строго потребни колачиња за:

 • Идентификување дека сте најавени на веб-страната и да ве идентификуваме
 • Осигурување дека сте поврзани со вистинската услуга на веб-страната кога правиме какви било измени во начинот на работа
 • За безбедносни цели
 • Осигурување да се поврзете со вистинската услуга на веб-страната кога правиме какви било промени во начинот на работа

 

Ако ги спречите овие колачиња, не можеме да гарантираме како ќе се одвиваат веб-страните или безбедноста на веб-страните за време на вашата посета.


Колачиња за перформанси собира информации за тоа како ја користите веб-страната, на пр. кои страни ги посетувате и ако имате грешки. Овие колачиња не собираат никакви информации што би можеле да ве идентификуваат и се користат само за да ни помогнат да подобриме како работи веб-страната, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на нашето рекламирање.

Ние користиме колачиња за перформанси за да:

 

 • Спроведе веб-анализа: Обезбеди статистика за начинот на користење на веб-страната
 • Изведе придружно следење: Обезбеди повратна информација за поврзаните субјекти дека еден од нашите посетители исто така ја посетил нивната страна
 • Добиваме податоци за бројот на корисници на веб-страна кои прегледале производ или услуга
 • Помага да ја подобриме веб-страницата со мерење на сите грешки што се појавуваат
 • Тестира различни дизајни за веб-страната

 

Со некои од нашите колачиња за перформанси управуваат трети лица за нас.

‘Колачиња за функционалност’ се користат за давање услуги или за паметење поставки за подобрување на вашата посета.

Ние користиме ‘функционални’  колачиња за цели како:

 • Да ги запомни поставките што сте ги примениле како што се распоредот, големината на текстот, преференциите и боите
 • Да запомни дали веќе ве прашавме дали сакате да пополните анкета
 • Да запомни дали сте се занимавале со одредена компонента или список на веб-страната за да не се повторува
 • Да покаже ви кога сте најавени на веб-страната
 • Да обезбеди и прикаже вградени видео содржини

 

Со некои од овие колачиња управуваат трети лица за нас.

Колачиња за таргетирањесе користат за следење на вашата посета на веб-страната, како и други веб-страни, апликации и услуги на Интернет, вклучувајќи ги страните што сте ги посетиле и линковите што сте ги следеле, што ни овозможува да ви прикажуваме насочени реклами на веб-страната.

Ние може да користиме колачиња за таргетирање за:

 • Прикажување на насочени реклами во рамките на веб-страната.
 • Да се ​​подобри начинот на испорака на персонализирани реклами и содржина и да се измери успехот на рекламните кампањи на веб-страната

Кога ни е потребна вашата согласност

За сите колачиња е потребна Вашата согласност.

Бараме ваша согласност пред да ги поставиме на вашиот уред. Можете да дадете согласност со кликнување на соодветното копче на банерот што ви е прикажан. Ако не сакате да дадете согласност или сакате да ја повлечете вашата согласност за колачиња во кое било време, ќе треба да ги избришете и блокирате или оневозможите колачињата преку поставките на прелистувачот; видете подолу за повеќе информации за тоа како да го направите ова. Имајте предвид дека оневозможувањето на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб-страната и може да ве спречи да имате пристап до одредени карактеристики на веб-страницата.

Како да ги избришете и блокирате колачињата

Повеќето веб-пребарувачи овозможуваат одредена контрола на повеќето колачиња преку поставките на пребарувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на пребарувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и строго потребни колачиња), можеби нема да можете да пристапите до сите или до делови од веб-страната. Освен ако не сте ја прилагодиле поставката на пребарувачот така што ќе одбива колачиња, нашиот систем ќе издаде колачиња веднаш штом ќе ја посетите веб-страната.


Промена на вашите поставки за колачиња. Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачињата обично се наоѓаат во менито „опции“ или „преференции“ на вашиот интернет прелистувач. Со цел да ги разбереме овие поставки, следниве врски може да бидат корисни. Во спротивно, треба да ја користите опцијата „Помош“ во вашиот интернет прелистувач за повеќе детали.

 

Повќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вклучувајќи за  што  колачињата се поставени и како да ги  подесите и избришете, посетете ја веб страната www.aboutcookies.org.

Листа на колачиња

Teхничко име 
_gaGoogle аналитика – трета страна колачиња
Teхничко име   Цел Сесија/Persistent Тип
_ga Google аналитика – трета страна колачиња Користени од Google Analytics за да разликува корисници и сесии. Повеќе информации тука https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage 2 години Перформанси

Контакт

За било какви прашања слободно контактирајте не на: officer@neocom.com.mk.